Een jacuzzi uitzetten in de winter is voor mensen die er geen gebruik van willen maken. Tijdens de winterdagen kiezen mensen er namelijk voor om de jacuzzi juist te gebruiken of niet. Sommige twijfelen en maken er maar een paar keer gebruik van, terwijl andere het elke dag juist gebruiken. Je kunt een jacuzzi namelijk het gehele jaar door gebruiken. Op deze manier kun je genieten van de warmte, terwijl het buiten vriest. Juist tijdens de koude dagen van het jaar biedt een jacuzzi de ultieme ontspanning voor thuis. Dit komt doordat het temperatuurverschil groter is. Hierdoor is het effect groter op jouw gezondheid en welzijn. Toch denken veel mensen dat een jacuzzi alleen geschikt is voor de zomerdagen, maar dit is dus niet waar. Ondanks dit feit willen mensen vaak er geen gebruik van maken in de winter. De jacuzzi leeg laten lopen om zo kosten te besparen en de jacuzzi niet te gebruiken is wat mensen dan vaak doen om de jacuzzi uit te zetten in de winter. Dit is echter niet raadzaam. Lees in deze blog verder hoe je een jacuzzi moet uitzetten in de winter. Zo behandelen we veel gestelde vragen en tips hierover.
Op de vraag hoe moet je een jacuzzi uitzetten in de winter is eigenlijk gelijk met de vraag hoe moet je een jacuzzi winterklaar maken. Zo is winterklaar maken wel anders dan de jacuzzi volledig uitzetten in de winter. We raden het namelijk aan om een jacuzzi juist niet volledig uit te zetten in de winter. Dit omdat je zo voorkomt dat je jacuzzi kapot vriest. Door bevriezingen kunnen namelijk leidingen en onderdelen van de jacuzzi snel kapot gaan. Zo krijg je lekkages en allerlei problemen vaak waardoor de jacuzzi vaak stuk is en gerepareerd moet worden. De jacuzzi uitzetten in de winter kan wel, maar dient heel secuur aangepakt te worden. Door een jacuzzi volledig uit te zetten in de winter bespaar je energiekosten die maanden. Dit is vaak ook de hoofdreden van jacuzzi gebruikers om de jacuzzi uit te zetten in de wintermaanden. Hoe je een jacuzzi uitzet bespreken we hieronder.
Ten eerste zet je de stroom uit van de jacuzzi. Vervolgens leeg je de jacuzzi volledig. Daarna maak je de jacuzzi in zijn geheel goed schoon. Een jacuzzi reinigen is zo het gehele bad. Doe dit ook met jacuzzi schoonmaak en/of onderhoudsproducten. Tot slot plaats je een afdekzeil over de jacuzzi en de cover heen om deze tegen het weer en vuiligheden te beschermen. Tips om te zorgen dat de jacuzzi echt volledig leeg is en goed droog is door ten eersten een dompelpomp te gebruiken in plaats van de afvoeropening. Dit gaat namelijk veel snellen en zo wordt er meer water en vuil meegepakt. Ten tweede kun je de luchtpomp activeren kort, zodat het water uit de zittingen en ligplekken wordt geblazen voor een deel.
Vervolgens maak je de jacuzzi goed droog met een droge doek en verwijder je water uit de leidingen door een waterstofzuiger te gebruiken. Ook kun je hiervoor eventueel een luchtcompressor gebruiken. Deze plaats je op de jets om zo water eruit te zuigen. Verwijder de fittings die los te maken zijn. Van de pompen en verwarming, hier kan namelijk ook nog water in verstopt zitten. Ook kun je een droge handdoek in het midden bij het voetgedeelte leggen voor eventueel nattigheid. Vergeet ook niet de filters eruit te halen en het filterhuis ook droog te maken. Zet ook de zekering uit in de zekeringkast. Een jacuzzi ka je dus volledig uitzetten indien dit gewenst is.
Naast een jacuzzi uitzetten in de winter kun je ook de jacuzzi lager zetten. Door de temperatuur zo laag mogelijk te houden blijft de jacuzzi wel lopen. Door deze stroming van het water en de werking ervan zal het niet bevriezen. Voor minder energiekosten in de winter kun je ook kijken naar extra isolatie manieren. Nu zijn er tig manieren om je jacuzzi energiezuiniger te maken, zelfs voor in de zomer. Zo kun je bijvoorbeeld een bellen deck aanschaffen, ISO drain tegels, een warmtepomp of extra isolatie in de jacuzzi aanbrengen. Daarnaast zorgt een goede afsluitdeksel ook voor isolatie. Vandaar dat de cover echt goed intact moet zijn. Een coverhoes en een coverlift helpen de cover goed te onderhouden, zodat deze jarenlang mee kan gaan. Tot slot kan een overkapping ook erg helpen tegen eventuele kou en bevriezing.
Om de jacuzzi te gebruiken in de winter dien je rekening te houden met een aantal stappen om de jacuzzi goed te verzorgen en te onderhouden tijden de koude dagen. Zo is het behandelen van het water essentieel, zelfs als je de jacuzzi niet vaak gebruikt. Hou zo het waterniveau in de gaten en blijf het water testen en behandelen om bacteriegroei te voorkomen. Gebruik ook een extra afdekzeil of hoes om de jacuzzi en de cover van de jacuzzi te beschermen tegen sneeuw, ijs en bladeren. Controleer ook vaak de jacuzzi op goede afdekking en de werking. Tot slot zorg voor een lagere temperatuur als je er niet in gaat een paar dagen. Dit bespaart je namelijk een hoop energiekosten. Bij een jacuzzi uitzetten in de winter hoeft dit natuurlijk niet.
Als je al zeker weet de jacuzzi de komende dagen of weken niet te gebruiken kun je de temperatuur lager instellen om de energiekosten te besparen. Zet de temperatuur dan zo laag mogelijk op ongeveer 10 graden Celsius. Op deze manier bespaar je stroom en kan het niet bevriezen. Ook kun je ervoor kiezen om de slaapmodus te gebruiken. Zo zorgt de jacuzzi zelf voor een lage temperatuur en weet de jacuzzi dat die niet gebruikt gaat worden de komende dagen.
Een jacuzzi uitzetten in de winter is dus een persoonlijke keuze die je kunt maken. Zelf raden we aan om alleen de temperatuur lager te zetten, zodat de kans op bevriezing of schade er niet is. Bij het volledig uitzetten van de jacuzzi om deze winterklaar te maken dient een stappenplan te worden gevolgd om zo goed mogelijk te voorkomen dat de jacuzzi niet beschadigt of stuk gaat. Voor meer informatie over een jacuzzi bekijk dan Wikipedia.